Družina

Lidija Bašič Jančar: Popolna ljubezen. Ali popolna ljubezen obstaja?

Ljubezen in popolnost. Ste se kdaj vprašali, ali popolna ljubezen sploh obstaja? In če obstaja, na kakšen način bi jo Vi opisali? Kaj Vam pomeni popolnost in kako se popolnost kaže v povezavi z ljubeznijo?

Čeprav vsi nekako vemo, da so želje eno, realnost pa marsikdaj pokaže povsem drugačno podobo, je upanje v približek tega, za kar si prizadevamo, globoko v srcu upamo, želimo, hočemo in si nenazadnje tudi zaslužimo, povsem upravičen. Ponavljati venomer ena in ista dejanja, sočasno pa upat na drugačen izid, je velika utopija. Poskusit naredit nekaj drugače ni lahko, odpira pa možnosti za spremembe.

V tovrstno postopanje srčno verjame tudi Lidija Bašič Jančar, terapevtka zakonske in družinske terapije, avtorica knjige Popolna ljubezen. Knjiga, ki se ponaša s pomembnim podnaslovom “Ali popolna ljubezen obstaja?” in ki je bila pred kratkim ponatisnjena, ravno s pomočjo pomembnih obrazložitev ponuja možnost za drugačen vpogled v odnose in obudi upanje v drugačno povezanost med partnerjema.

Zaljubljenost in konflikti

Občutki, ki jih začetka doživimo ob partnerju, so preslikava doživetij, ki smo jih nekoč, v davni preteklosti, ob stiku z nekom, že doživeli. Kaj lahko v času zaljubljenosti sploh pričakujemo in kaj nam omogoča prelomnica, ki jo v partnerstvu na določeni točki doživimo? Zakaj je situacija “midva se ne kregava” tako zelo nevarna in kaj pravzaprav pomenijo nesoglasja v partnerstvu?

Partner, strah in meje

Pogosto si želimo nekaj, izberemo pa povsem nekaj drugega. Zakaj naše pozornosti ne pritegne kdorkoli, ampak točno določen tip človeka, s katerim se lahko kasneje zapletemo v partnerski odnos? Ljudje radi uporabljamo izraz ranljivost, čeprav se zdi, kot bi nekako ne poznali pravega pomena izraza. Zakaj nam je tako zelo težko partnerju pokazat našo ranljivost in kaj nas pri tem ovira? Kaj pa vendarle lahko naredimo?

Partnerstvo in starševstvo na preizkušnji

Ob partnerju in otrocih se nam na svojevrsten način odpreta dva povsem nova svetova, ki nam omogočata izjemna spoznanja in nudita priložnost za razreševanje težav, vzorcev in osebno rast. Kako si lahko partnerja, sedaj že starša, prideta nasproti in si na tej poti pomagata ter nenazadnje, kaj doživljajo moški, sedaj že očetje ob rojstvu otroka?

Odnosi so nekaj izredno globokega in povezovalnega. In čeprav ljudje nismo popolni, lahko hrepenimo po popolnosti, ko izkušnja lepega trenutka rodi  trenutke, po katerih v odnosu hrepenimo in ki z leti postanejo vse jasnejši. Več, kot tovrstnih trenutkov doživimo, boljše in lepše nam je, lepše živimo in prijaznejši smo.

Preberite več o vsebini knjige Popolna ljubezen, Ali popolna ljubezen obstaja?

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja