Družina,  Zdravje

Nuša Klepec: Ni lahko vztrajat, je pa ključno

Prepričana sem, da precej dobro vemo, kaj vse nam danes splet ponuja. Pri čem vse nam pomaga in kaj nam omogoča. Morda se nam kdaj celo zdi, kako spretni smo pri rokovanju s tehnologijo, vendar vsekakor velja pogledati tudi na vpliv, ki ga le ta ima na nas in na naše vsakdanje življenje. Morda se niti ne zavedamo pasti, v katero smo se tačas, povsem nehote in nič slabega misleč in sluteč, dejansko tudi ujeli.

Otroci že zelo zgodaj dobijo v roke tablico ali pametni telefon. Vsekakor mnogo prej, kot smo to dobili mi, njihovi starši. Tako hitro, kot se srečajo z virtualnim svetom, izjemno hitro postanejo tudi njegovi ustvarjalci. Kreatorji vsebin, ki jih gledajo in delijo tudi drugi.

Ponudniki spletih aplikacij z vso vnemo tekmujejo, kako mlademu uporabniku ponuditi kar se da največ in tudi to, kar morebiti še ne potrebuje ali zna povsem uporabljat. Zakaj, čemu se mladi tako zelo intenzivno in množično zatekajo na splet? Kaj je tisto, kar pogrešajo in po čem hrepenijo, pa tega ne najdejo ali dobijo v vsakdanjem, torej resničnem življenju, je le eno izmed vprašanj, ki sem jih zastavila moji tokratni sogovornici, Nuši Klepec, mag. psihologije iz Logout, s katero sva se med drugim pogovarjali tudi o procesu odraščanja v družbi pametnih telefonov, tablic in aplikacij. O izzivih, ki jih imajo starši pri postavljanju novih pravil, ki jih otroci in mladostniki ne sprejmejo ravno z odprtimi rokami, ampak mnogo bolj s kričanjem in uveljavljanjem svoje volje.

Beseda je tekla tudi o trenutno zelo popularni družbeni platformi, Tik Tok, katero v veliki meri uporabljajo tudi najmlajši. Torej otroci, stari 6 let in več. Na tovrstni platformi, ki je namenjena izmenjavi kratkih video vsebin, se pojavljajo tako najmlajši, kakor tudi odrasli, najsibodi govorimo o glasbenikih ali drugih.

Marsikdo se je že zatekel po pomoč k tablici ali pametnem telefonu, da je pridobil tistih nekaj dragocenih minut časa zase, vendar je sčasoma tovrstna poteza pokazala tudi svojo drugo plat, ko starši skušajo znova vzpostaviti pravila ali jih uvesti v malce strožji obliki in ne pride do želenega odziva. Pogovarjali sva se tudi o kaznovanju in izjemnem pomenu, ki ga za vzpostavitev novih pravil in sprejetju le teh, imata vztrajnost in njihovo spoštovanje ter upoštevanje s strani vseh družinskih članov.

Pogovarjali pa sva se tudi o stvareh, ki pa nam gredo dobro od rok in kako pomembno je pokazat zanimanje in interes za stvari, ki jih gleda ali počne mladostnik na spletu. Kljub temu velja opozoriti, da starši mladostnike nehote včasih tudi podcenjujejo, čeprav so le ti izjemno razmišljujoči, starši pa postajajo vedno bolj osveščeni.

Najin pogovor je razdeljen po sklopih, zato lepo vabljeni k poslušanju.

Kaj mladi iščejo na spletu, kar ne dobijo ali najdejo drugje?

Zakaj, čemu mladi tako zelo radi uporabljajo splet? Kaj iščejo in verjetno tudi v določeni meri najdejo v virtualnem svetu, česar ne dobijo ali najdejo drugje?

 

Tik Tok in iskanje potrditve. Strah in pasti povezane s spletom

Tik Tok je med mladimi izjemno priljubljena spletna platforma, ki je namenjena predvsem našim najmlajšim. Kljub temu, pa jo uporabljajo tudi odrasli, saj je varnostni sistem izjemno lahko zaobiti. Zakaj je Tik Tok tako zelo priljubljen in kakšne so pasti, ki jih tako odrasli, kakor tudi mladi, pogosto spregledajo?

Ko se otrok upre novim pravilom

Kako sodobna tehnologija pomaga staršem? Kakšnimi so izzivi, s katerimi se starši spopadajo, ko skušajo znova vzpostaviti pravila, s katerimi se otroci v precejšnji meri ne strinjajo?

Kaj nam gre pa dobro od rok? Nasveti za morebitne spremembe

Ne glede na nastalo situacijo in morebitne izzive, s katerimi se soočamo, sem vsekakor prepričana, da so stvari, ki pa nam gredo dobro od rok.

Koronavirus je v naša življenja vnesel marsikatero spremembo in včasih se zdi, kot bi na glavo postavil naše vsakdanje življenje. Navkljub temu, ne smemo pozabiti, da nič ni izgubljeno. Da noben trud, ki smo ga vložili v poskus vnosa sprememb ni bil s pojavom koronavirusa izničen in da tudi, ko bo to obdobje minilo, lahko še veliko naredimo, da se premaknemo korak naprej na poti zastavljenih sprememb.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja