Družina

Vid Baruca: Hvala, ker me podpiraš

Pogovor z Vidom, 36 let starim športnikom, demonstratorjem smučanja za Demo Team Slovenija, sicer pa primorcem, ki več kot 200 dni na leto preživi na snegu, je pogovor o pristni in neizmerni hvaležnosti, ki jo čuti do partnerke in otrok.

Splet mi o njemu ni povedal skoraj ničesar. Kot bi želel povsem zase in za tiste najbližje zadržati svoje zasebno življenje, kar je danes velika redkost.

Kdo je Vid Baruca?

Najin pogovor ni bil “samo” pogovor. Gre za izjemno srčno in iskreno izpoved moškega, ki je našel svoje ravnovesje v družinskem življenju in si tudi uspešno izboril svoje mesto na smučarskih strminah.

Je pogovor o hvaležnosti za izjemen suport, razumevanje in pomoč, saj ga zmorejo sprejeti takšnega, kakršen je. To je pogovor o ponosu, ki ga čuti do bližnjih, ki mu pustijo biti to, kar je in živeti skladno s tem, kar čuti, da je zanj tisto pravo in ga pri tem tudi nesebično podpirajo. Ne samo besedno, ampak tudi z dejanji, kar se odraža v njihovem vsakdanjem življenju.

Hvala, ker me podpiraš

Je izpoved mladega očeta, ki mu vedno znova zastane srce, ko ob pogledu na otroke, ki v raziskovanju okolice in spoznavanju nevarnosti, včasih povsem nehote preizkušajo njegov strah in pod vprašaj postavijo njegovo zmožnost predvidevanja.

Tudi mene stisne pri srcu

Čeprav je minilo že več kot desetletje, se še dandanes spominja trenutka, ko je srečal dekle, ki je nekaj let kasneje postala njegova žena in s katero sta skupaj snovala družino z dvema otrokoma.

Ko sem jo prvič videl, …

Kot velik ljubitelj smučarskih strmin, si včasih privošči tudi smučanje onstran označenih prog, kar je zanj nekaj izjemno osvobajajočega. Kljub temu, da se nam zdi tovrstno početje pogosto nevarno, brezglavo in povsem v navzkrižju s previdnostjo, saj nam že kot gledalcem video posnetkov, ki so dostopni na spletu, ob pogledu na strmino dobesedno zastane dih, je zanj tovrstno doživetje nekaj edinstvenega. In če že mi premišljujemo, ali se ne bi bilo morebiti modro vrniti nazaj po poti, po kateri je smučar prišel gor, je tudi sam mnenja, da je pazljivost izjemno pomembna. Včasih je težko razumet, kaj žene smučarje v tovrstne situacije in kaj njim pomenita situacija in razgled, kjer drugim običajno zastane dih.

Težko je povedat, treba začutit

Ne glede na to, ali ste se že ali se še boste srečali s smučarskim demonstratorjem, ki je kot figura na smučarski šahovnici precej v ozadju, je za lažjo predstavo zakaj točno gre, Vid Baruca podal nekaj praktičnih informacij.

Vid kot smučarski demonstrator

Vid Baruca se je kot smučarski demonstrator priključil ekipi, ki jo je oblikoval italijanski psihiater Renato Da Pozzo, z namenom predstavitve še tretje veje smučanja, ki ni tekmovalna, kakor tudi ne turistična, ampak terapevtska. Posnetek tovrstnega podviga žal trenutno ni več javno dostopen, zato bo tudi del najinega pogovora na to temo objavljen v trenutku, ko bo video znova dostopen, kajti pogovor z možnostjo ogleda posnetkov, ki prikazujejo v praksi to, o čemur teče besede, je nekaj povsem drugega. Le na tovrstni način si lahko namreč lažje predstavljamo in razumemo opisane situacije. Tudi Vid je na lastni koži poizkusil predstavljeno tehniko, vendar o temu kdaj drugič