Zdravje

Peter Tomažič: Poskrbimo za človekovo dostojanstvo

Vsak izmed nas si lahko pričara prizor nogometne tekme, ki se odvija na tv ekranih, medtem, ko mi, v udobju našega doma, prijetno nameščeni na kavču, z daljincem v roki in izjemnim zanosom ter vzhičenostjo delimo nasvete, podajamo mnenja in kritike. Se jezimo in se medtem sprašujemo, le zakaj trener ni sprejel odločitve, kakršno bi vsekakor sprejeli mi, če bi bili na njegovem mestu? Ampak mi nismo na na njegovem mestu in prav zaradi tega nimamo pregleda nad celotnim dogajanjem. Mi kot opazovalci ne vidimo kompleksnosti, skrite v ozadju, ampak “vemo” zgolj in samo tisto, kar vidijo naše oči. Dogaja pa se marsikaj, kar je našim očem skrito in kar vidijo zgolj tisti, ki so na terenu in poznajo tamkajšnje razmere.

Asociacija z nogometno tekmo je samo prispodoba, ki nam lahko pomaga razumeti, kako zelo kompleksno je nudenje pomoči drugim. Namreč, izjemno je treba paziti na ohranjanje dostojanstva in s sočutjem sprejeti klice, saj se za vsakim klicem skriva stiska. Včasih se celo izkaže, da je materialna pomoč zgolj nekakšna vstopnica do skrbno varovane želje po topli besedi. Skrita želja po človeškem stiku in odnosu.

Tokrat sem k pogovoru povabila Petra Tomažiča, tajnika Slovenske karitas s katerim sva se pogovarjala o skritih stiskah ljudi, izjemnem odzivu mladih, pasteh, na katere je potrebno biti pozoren v teh dneh, kakor tudi na hvale vredno samoiniciativnost posameznikov, ki pa včasih v izjemni želji po pomoči, pozabijo na upoštevanje določenih pravil. V tem času smo že prišli do določenih spoznanj in uvidov, ne glede na to, pa vsekakor velja opozoriti, naj ljudje v svojih stiskah, ne ostajajo sami.

Tudi mi smo se organizirali drugače

Tudi Slovenska karitas se je bila zaradi nastalih razmer primorana reorganizirat, upoštevajoč varnostne ukrepe, na katere vsekakor do sedaj ne v obsegu, kakor tudi ne v načinu, niso bili vajeni.

Nudenje pomoči drugim je vsekakor izjemno plemenito dejanje, vendar je treba vedno paziti na spoštovanje in ohranjanje dostojanstva osebe, kateri želimo pomagat. Koronavirus je na površje prinesel marsikatere stiske, ki se jih ni potrebno sramovati, kakor tudi ne potrebe po pomoči. V stiski ni potrebno, da ostajate sami.

V stiski ne ostajajte sami

Številni mladi so se opogumili, vendar …

V želji, da bi zaščitili starejše in tudi vaše prostovoljce, saj gre nenazadnje za osebe starejše od 65 let, ste v svoje vrste povabili tudi mlade, ki so se množično odzvali. Želja po pomoči je izjemna, kakor tudi samoiniciativnost posameznikov, ki si vsekakor zaslužijo vso spoštovanje in zahvalo, čeprav se morebiti v zanosu in izjemni želji, včasih nehote pozabi tudi na stvari, ki jih je v teh časih še posebej potrebno upoštevat.

 

Kako se zavarovat pred nepridipravi?

Krizne situacije znajo iz človeka zvabiti tako tisto plemenito, kakor tudi tisto manj plemenito plat. Marsikdo se lahko zaradi stiske, v kateri se je znašel, počuti osramočen in nekako še ne zmore zbrati dovolj poguma, da bi prosil za pomoč. Morebiti še okleva in zgodi se, da se pojavijo ljudje, ki so v tej situaciji malce hitrejši, le da ne ravno s plemeniti nameni.

 

Včasih je težko verjet

Splet nas je povezal in človek se ob marsikaterih fotografijah včasih začudi, spet drugič celo zgrozi in vpraša, ali je vse res? Kako je mogoče, da se določene stvari, ki so resnično že na meji človekovega dostojanstva, dogajajo v Sloveniji?

 

Nekaj smo že spoznali

Koronavirus in ukrepi, ki smo jih bili primorani sprejeti in krojijo naš vsakdan, so že nekaj časa z nami. Trenutno nismo več na začetku, sočasno pa ne glede na ukrepe, ki se počasi mehčajo, nismo ravno še na koncu. V tem času smo si v dobršni meri reorganizirali in prilagodili naš vsakdan, se tako nekako “aklimatizirali” na nove razmere. Marsikaj bomo še ugotovili, ne glede na to, pa sem prepričana, da smo v tem času že prišli do določenih spoznanj ali uvidov.

Slovenska karitas je tudi v času epidemije koronavirusa mnogim priskočila na pomoč in v zadnjih treh tednih po vsej Sloveniji oskrbela 14.367 gospodinjstev. Pri tem je pomoč prejelo tudi 690 novih gospodinjstev. S prilagojenim načinom dela so prostovoljci razdelili 210 ton hrane in higienskih pripomočkov.