Družba

Lidija Bašič Jančar: Ljubezen v jeseni življenja ostaja tabu

Starostniki so na kolektivni ravni odgovorni in zvesti hranitelji našega zgodovinskega spomina. Izjemno dosledni in vsekakor zaupanja vredni skrbniki življenjskih modrosti, izkušenj, doživetij in dosegov. So pa tudi posamezniki, in kot individumi, ravno v svoji edinstvenosti, unikatni. Posebni. Edinstveni v svojih mislih, doživetjih, željah ter hrepenenjih. In prav v tej svoji posebnosti razpolagajo s povsem svojevrstnim načinom izražanja, odzivanja in komuniciranja, ki ga je za lažje medsebojno razumevanje in tudi sporazumevanje vsekakor treba poznat.

Otroci smo nekoč že bili, starostniki morda še bomo in kljub temu, da se zavedam, da si težko predstavljamo nekaj, česar na lastni koži še nismo občutili, nam tovrstno neizpodbitno dejstvo ne opravičuje, da bi se o temi, kot sta ljubezen in spolnosti v jeseni življenja, torej v tretjem življenjskem obdobju, ne pogovarjali. Se tovrstni povezavi povsem izognili. Ju tako rekoč povsem izrinili iz našega besednjaka, iz naših vsakodnevnih, povsem življenjskih pogovorov, čeprav gre roko na srce za nekaj, kar je del življenja.

Ljubezen in spolnost sta v literaturi, umetnosti, kakor tudi v naših vsakodnevnih pogovorih izjemno priljubljeni in pogosti temi. Bili sta osnova, inspiracija in motiv za marsikatera herojska dejanja, kakor tudi vzgib in razlog za pisanje številnih tudi zgodovinskih romanov. Zakaj, čemu pa se nam tako zelo zatakne, ko skušamo ljubezen in spolnost navezati na starost? Na del življenja, ki je, obstaja, saj ga ravno danes živijo naši dedki, babice, starši in kdaj tudi celo stari starši. Zakaj se tako zelo težko pogovarjamo o ljubezni in spolnosti v jeseni življenja? Koliko pravzaprav sploh vemo o dogajanju znotraj čustvenega sveta starostnikov? Koliko zares vemo o razlogih, zakaj starejši morebiti celo dlje časa skrivajo in to pred lastnimi otroci, ali bližnjimi, na novo začuteno simpatijo do sovrstnika/sovrstnice? Kaj je pravi razlog za težave pri sprejetju nove osebe v življenju starostnika in zakaj je marsikomu nelagodno ob pogledu na starostnika, ki si na klopci izmenjujeta dotike ali si namenjata ljubeznive poglede? Kaj nas tukaj tako zelo zmoti in pripelje do pomisleka o pričakovanjih, ki jih imamo do vedenja v določenem obdobju življenja? Ter nenazadnje, kaj lahko naredimo, če se starostnik odloči, da si želi živeti povsem drugače, kot je kdajkoli poprej živel? Če morebiti sprejme kakšno odločitev, ki je v naših očeh nenavadna, čudna in s katero se ne strinjamo, kljub temu, da se je vloga staršev skladno z našim odraščanjem spreminjala?

Na ta in še mnoga druga vprašanja sem skušala poiskati odgovore s sogovornico, gospo Lidijo Bašič Jančar, terapevtko zakonske in družinske terapije, z dolgoletnimi izkušnjami kot socialna delavka v domu upokojencev, kjer je tudi s pomočjo strokovnega dela prišla do spoznanja, kako velik pomen imajo prepleteni medgeneracijski odnosi. V  Domžalah vodi enoto Študijsko-raziskovalnega centra za družino in je avtorica pred kratkim izšle knjige z naslovom Popolna ljubezen, v kateri ovrednoti ravno medgeneracijske odnose in družino.

Prisluhnite najinemu pogovoru. V tokratni izvedbi so določene iztočnice podane pisno, druge pa ustno. Vsi odgovori, komentarji in mnenja so podani v priloženih videih.

Ljubezen je nekaj izjemno lepega in skoraj ga ni življenjskega obdobja, kjer ne bi bila prisotna kot tema pogovora in motiv najrazličnejših umetniških del in zvrsti. Kaj pa ljubezen in spolnost v navezavi, v povezavi s tretjim življenjskim obdobjem?

Ljubezen v jeseni življenja

Vsak izmed nas ima ima kriterije, na osnovi katerih se odloči, ne samo koga, ampak tudi v kolikšni meri bo sprejel drugega človeka v svoje življenje. Kakšni so razlogi, zaradi katerih se lahko znajdemo v zadregi, ko skušamo sprejeti novo osebo v življenje starostnika, ki je lahko najsibodi naš starš ali daljni sorodnik ? Kakšen izziv s seboj prinese nova oseba, ki stopi v življenje starostnika?

Skrito ozadje nesprejemanja starostnika

Ljubezen je in ne glede na vse, še vedno ostaja skrivnostna. V sebi nosi posebno in skrito moč, ki lahko dodobra zamaje naša prepričanja, kakor tudi vpliva na naše doživljanje in posledično celo na naše vedenje. Vsak izmed nas ima svoj način izražanja naklonjenosti in ljubezni, kljub temu pa so in obstajajo geste ter načini, ki vendarle govorijo univerzalni jezik. Srečanje z nečim, kar je onkraj naših predstav, nam lahko povzroči nemalo težav.

Sprejemljivo vedenje starostnikov

Ne glede na to, kaj se zgodi, bomo vedno, vse tja do konca naših dni, vedno otroci svojih staršev. Kljub temu, pa se sčasoma tako naša, kakor tudi vloga, ki jo imajo naši straši, spreminjata. Včasih vmes poseže bolezen, spet drugič na novo začutena občutja, v imenu katerih starostniki sprejmejo odločitve, ki marsikoga presenetijo.

Skrb za starostnike

Kaj pa spoznavanje sovrstnikov v jeseni življenja in kakšen so stiske, vprašanja, strahovi, pomisleki, s katerimi se srečujejo starostniki, ko navezujejo stike s sovrstniki in nenadoma opazijo, da do nekoga (za)čutijo nekaj več?

Strah in notranji konflikti starostnikov

Dočakana visoka starost je marsikomu lahko tudi v ponos in v kolikor je obogatena z lepimi in globokimi občutji, ki lajšajo zdravstvene tegobe, ki jih s seboj prinese starost in nenazadnje pripomorejo k temu, da je jesen življenja lahko prijetnejša, se lahko za tovrsten pomemben doprinos ljubezni in spolnosti samo zahvalimo.